trešdiena, 2013. gada 22. maijs

"Planktona" līmeņa ainavas (III daļa)





Trešā daļa – kosmopolītiskā.




Tiem kam nervi stiprāki un pacietība lielāka turpināt iepazīt sektoru „planktona līmenī un pievēršamies vairāk EUROSTAT datiem.

Šādi izskatās izdevumi Baltijas zemēs.


UNIT
Millions of euro
UNIT
Millions of euro
SECTOR
General government
SECTOR
General government
COFOG99
Education
COFOG99
Tertiary education
INDIC_NA
Total general government expenditure
INDIC_NA
Total general government expenditure




Un protams līkie pirkstiņi nevar atturēties un visādiem „kaitīgiem ieradumiem”, piemēram izrēķināt – kādas ir augstākās izglītības (tertiary education) izmaksas pret vienu personu ar PhD. Negribētu nosaukt to par PhD grāda iegūšanas izmaksām, bet tomēr. Tādi dati „mētājās” EUROSTAT sistēmā, tāpēc ir grēcīgi tiem paiet garām un tā mēs krītam grēkā. Kreisajā pusē ir kaut kādas nosacītās vienības, kuras tiek iegūtas finansējumu augstākai izglītībai (EURO) dalot ar PhD personu skaitu valstī.

 

Un atkal novēršamies no grēku darbiem un pievēršamies pamat līmenim Kas mums notiek ar izdevumiem augstākais izglītībai, ja skatāmies to pēc īpatsvariem. Piemēram, šajā gadījumā, cik % no IKP tiek augstākai izglītībai. Kā ir tā ir un tur neko nepieliksi un neatņemsi, „mums viņa ir vismazākā”.
 

 
Te var vēl pielikt klāt arī izdevumus, kā % no IKP radītājam kas man visvairāk patīk jeb „D1pay”, ko daži sauc par darba samaksu. Iespējams ka zīmīgākā tendence ir tā, ka LTU un EST, pārskatāmā posmā līdz „dižķibeles” brīdim konsekventi mazināja šo īpatsvaru, bet LVL rīkojās pretēji. LVL ir raksturīga tendence, vai nu zem LTU un EST, tad „saņemamies” un pārsniedzam brāļus un māsas, bet „nesanāk” un atkal nokrītam zemē. Tā notiek.

 
Sanāca pagari, domā protams bija īsāk. Šķiet ka stāsts turpināsies. Un lūk, tagad varat sākt man pārmest, ka neko nesaprotu, izmantoja ciparus, esmu „exceļgalva”, un vispār visiem zināms (sic!) ka ir lieli meli un statistiska, un galu galā varam jau pateikt vienkārši, ka nekad neesmu biji augstskolā un tāpēc nezinu kas tur patiesībā notiek. Un vispār kā teica viens „profesors un doktors” es labāk zinu, tāpēc ka esmu „profesors un doktors” uz ko viena labi pazīstama persona atbildēja „nu tad uz priekšu, sāciet rakt”.
 
P.S. Atvainojos Ievai par valodu, nebija laika pārlasīt un labot, jo tas viss aizņēma apmēram 3 stundas darba.
P.S.S. Ainavas portretējums ir veikts ārpus darba laika un nav saistīts ar skribenta darba pienākumiem, bet ir personiskās sāpes konkrēta izpausme virtuālā vidē.
P.S.S.S. Darba tapšanas laikā neviens dzīvnieks nav cietis, neviens koks nav nocirsts un kāda gods aizskarts (es ceru?)