pirmdiena, 2013. gada 7. janvāris

No globālajiem augstumiem uz grēcīgās latvju zemes...




Pieeja ir jāmaina un kardināli, šķiet ka vajadzētu no globālajiem augstumiem nolaisties uz grēcīgās latvju zemes un stāstīt par tās meitām un dēliem.  Nu pievērsīsimies mūsu pašu sastrādātājiem nedarbiem attīstības plānošanas jomā. 

Un kā pirmais ir BICEPS ar savu pienesumu prioritātēm - http://www.esfondi.lv/upload/Petijumi_un_izvertejumi/BICEPS_zinoj_final.docx 

Kontekstā ar šo jautājumu VARAM cīnijās par savas prioritātes, tematiskā mērķa vai kā to tur sauc ielikšanu „grēdā” un sataisīja starptautisku konferenci un laikām klūdas pēc pieaicināja Gregu, kas ir lielākais pilsētu lobijs un re, kas sanāca - http://www.tavavara.lv/prezentacijas/prezentacija/greg-clark-oecd-regionalas-politikas-attistibas-tendences-oecd-un-citas-pasaules-valstis/  - nosaukums jau par reģioniem, bet būtībā par pilsētām. Problēma ka pēc šiem kritērijiem un principiem, Latvijā labi ja viena pilsēta sanāk uz ko arī Gregs norādīja diskusijas daļā. 

Janvāra sākumā iepriecināja  „torņu cīņas” – Ošlejs vs Banka, viss sākās ar šo rakstu, http://www.bruegel.org/publications/publication-detail/publication/663-a-tale-of-three-countries-recovery-after-banking-crises/ tad sekoja Oļega atbilde - http://www.macroeconomics.lv/tale-three-countries-recovery-after-banking-crises-comment  vai arī latviski - http://www.makroekonomika.lv/tris-valstu-stasts-atlabsana-pec-finansu-krizes-komentars . Sekojot „divu torņu cīņai” nu nekādi nevaru izmest no prāta devalvācijas māsu – inflāciju http://www.cato.org/zimbabwe - vai tas ir tas ko gribām? 

Gundaram jauna publikācija par ērgļiem un citiem putniem - http://www.ir.lv/blogi/ekonomika/cilveks-pirmaja-vieta , bet nosaukums ir zīmīgs. Interesants jautājums ir par fiskālo disciplīnu, man vienmēr ir jautājums, tad kad visu gudri runā par cikliem – vai mēs esam uzzīmējuši Latvijas modeli šim (attēls), vai esam atraduši Latvijas vietu šeit - http://www.kondratieffwavecycle.com/kondratieff-wave/  vai arī šeit – http://www.financialsensearchive.com/fsu/editorials/2007/0126.html pēdējais attēls.


Pasaulē atradu vienu publikāciju - http://faculty.unlv.edu/msullivan/Sweeney%20-%20Money%20supply%20and%20inflation.pdf , kas ir interesanta ar to ka pirmo reizi ir aplūkoti naudas veidi un pateikts ka ir reāla nauda un virtuālā nauda. Arī šis gadījums http://zerohedge.blogspot.com/2009/05/chasing-shadow-of-money.html  saka, ka varbūt ir vērts sadalīt naudu (es teiktu „naudas zīmes”- tādā nozīmē ka tās ir tikai īstās naudas atspulgs) – „toksiskā” un „reālā”. Bet labāk atspulgs rokā, nekā nauda kokā.

Un joprojām gribas atgriezties pie ienākumu nevienlīdzības - http://www.freakonomics.com/2012/01/19/is-higher-income-inequality-associated-with-lower-intergenerational-mobility/ ja attīstības potenciāls ir uzbūvēts tā kā USA, tad nu nekad mums nebūs SWE, FIN, vai NOR līmenis.


Labs atskats uz 2009.gadu, man šķiet ka šogad lielākais izaicinājums būs neaizmirst šo gadu - http://www.makroekonomika.lv/neatkariba-atguta-ko-talak

 
Un šis ir nobeigumam, ar pierādījumiem kāpēc mums ir vajadzīgas trīs prioritātes un kādām tām jābūt - http://www.growthdialogue.org/sites/default/files/event/document/Aghion_jan19_final%20[Compatibility%20Mode].pdf .