piektdiena, 2013. gada 1. februāris

Fonēmas un ausis



Latvenergo, elektrības cenas, OIK, LM, strīdi, kas nu būs , - šādas un līdzīgas fonēmas šājā nedēļā bieži skanēja un tāpēc sasniedza dzirdīgas ausis. Kuras protams nevarēja palikt mierā un šo to sarakstīja gan presē, gan arī citos mēdijos. Arī manas rokas uzklausīja šīs dzirdīgās ausis un šo to uzklabināja. Un šis tas ir šādas tādas atziņas.
Iesākumā, kas tad notiek ar mūsu tirgu, cik varam ražot, kādas ir jaudas, cik pietērējam, importējam. Cipari un līknes rāda, ka nekas īpašu nav mainījies. Protams „zaļā komponente” pēc jaudām it kā palielinās, bet kopējā orķestrī  nespēlē pirmo vijoli. Pagājušā gada laikā piegāde un imports palecās augšā, bet tas vairāk tāpēc ka neto ražošana nolēca mazliet lejā.

Nu ko, - vai ir dramatiski mainījusies piegādes struktūra? Izmaiņas ir, bet tās nav ar tautsaimniecības struktūras izmaiņu vēstošu pieskaņu. Kaut gan viena nianse ir, proti lielās TEC (nu tās kas strādā uz Krievijas gāzes) savu īpatsvaru ir palielinājušas, par būtisku lielumu. Vienkāršāk sakot mazāk pērkam elektrību, vairāk gāzi un ražojam  siltumu un elektrību mūsu mīļajā tēvzemē.  Šo domu piefiksējam – jo iespējams sāgai būs turpinājums, kad paskatīsimies – kas tad notiek ar atbalstu TEC-2 un siltumapgādes rēķiniem. 


Pēc šī var saprast, ka „ārpusē” elektrības cena ir dārga, biomasa un visi „zaļie” ir ar nebūtisku īpatsvaru, savukārt „zilajiem” pietrūkst ūdens, jo Daugava  ir tuvu  savai izžūšanai.


Protams ka 2011.gadā būs īpaša biogāzes piesitiens attiecībā un jaudu struktūru, bet tam nevajadzētu nevienu nogalināt, ja nu vienīgi tāpēc, ka vairs nevaram audzēt gurķus un puķu kāpostus, bet aug kukurūza. Ko ar šo visu gribēju pateikt.


Pateikt gribēju, kāda kociņā pēc tad elektrības cenas aug!. Sanāk ka tikai un vienīgi pateicoties TEC darbība un Krievijas gāzei. Vai arī mēs ieguldām sadales, pārvades un maģistrālajos tīklos kā maz neliekas? Šo jautājumu paskatīsimies dziļāk nākošajos rakstos.