otrdiena, 2013. gada 8. janvāris

Latgales desantnieki un zelta laikmeta gaidas



Kas notiek Ķīnā un kāds mums ar to sakars - http://www.worldbank.org/content/dam/Worldbank/document/China-2030-complete.pdf man liekas ka tomēr varētu būt interesanti, kaut vai paskatoties no mūsu LIAS2030 skatu punktu un varbūt arī salīdzināšanas. Protams ka varam teikt – te jau WB ir pacenties un te mūsu pašu bāleliņi, bet domāšana jau tāpēc nevajadzētu mainīties, ja nu vienīgi mūsu dzimtās zemes kaktiņš ir tik tuvs sirdij ka nu nekādi bez telpiskājām kapitāliem neiztikt. Nostalģiski un saprotami. Nu ja pa lielām lietām, tad skatāmies arī kārtejo - http://www.makroekonomika.lv/sites/default/files/mnp_2012_janvaris_1.pdf - LB apskatu un jāvēl gribas megapapīrus (tāpēc ka to lielums mērāms megabaitos) skatīt tad arī http://mk.gov.lv/file/files/ministru_prezident/pkc/prioritasu_pamatojuma_zinojums_20120215.pdf  , nu lūk ja ir pacietība tad šo visu var lasīt un likt plauktiņos. 

 Pa tam lāgam www.makroekonomika.lv plosījās Agnese - http://www.makroekonomika.lv/privatais-paterins-ka-pa-kalniem un pieminēšanas vērts ir http://www.makroekonomika.lv/ka-krize-ietekmeja-dazadu-iedzivotaju-grupu-pirktspeju . Un nobeidzot šo ciklu ir vērts atgādināt ka arī Ekonomikas ministrija nopublicēja savu kārtējo informatīvo ziņojumu par makroekonomisko situāciju valstī – vārdu sakot esam ar makroekonomiku nopakoti līdz ausu galiem. Un pavisam aizmirsu vēl vienu Pasaules bankas superprojektu, kas apsola zelta laikmeta iestāšos, nu aptuveni rīt uz pusdienas laiku, ja izpildīsiet šos nosacījumus - http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/ECAEXT/0,,contentMDK:23074045~pagePK:146736~piPK:146830~theSitePK:258599,00.html
Tomēr sekojot reformām un teorijām esam piesardzīgi, jo pārāk liela sekošana var beigties bēdīgi, nu vismaz fiskālā nozīmē (kaut gan protams jautājums – bija reformas vai tomēr atskaitīšanās par reformu veikšanu, man jau liekas ka pēdējais) - http://www.oecd.org/document/50/0,3746,en_21571361_44315115_49743602_1_1_1_1,00.html  Ja gadījumā mums ir vēlme pievērsties informatīvajiem ziņojumiem par valsts uzņēmumu darbību, tad jāskatās uz www.mk.gov.lv vai arī www.polsis.mk.gov.lv , kur šādu individuālo ziņojumu apjoms ir strauji audzis. 
Vajadzētu varbūt ka kāds arī tos visus apkopo un saliek pārskatāmās tabelēs. Kamēr mēs cīnāmies par Latgales reģiona dzīvotspēju, sūtījām desantniekus (pareizāk sakot desantnieces) - http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=341134:latgali-glbs-ar-desantu&Itemid=105 , tad ES sataisījās uz megaprojektu par pilsētām noziņoja un noinformēja ka būs būt un attīstīties tikai metropolēm - http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/studies/pdf/citiesoftomorrow/citiesoftomorrow_final.pdf , pilsētu saraksts ir pielikumā ;-) , Rīgu neatradu, bet daži saka ka mums ir pilsētas. Būs jāmeklē tālāk. Citi saka ka no tā visa sanāks franču deserts. Kas tas tāds – skatīsimies tālāk, bet intriga nu vismaz ir dota. Visa cita starpā tika pieminēta produktivitāte, kas nu būšot galvenais vilcējspēks - piekrītu, bet, kā ar sekām - http://www.iie.com/publications/papers/mcmillian20111004ppt.pdf (var izlasīt arī D.Rodrika rakstu, kas ir prezentācijas pamatā). 

Vērts ir šo pēdējo ideju salikt kopā ar Ķīnas ziņojumu, it kā nesalīdzināmas lietas, bet ja gribām lielāku produktivitāti ir jāmaksā ar agrārās valsts pārveidi uz industriālu – bet ej nu mēģini šo ideju pārdot laukos - http://www.tautasforums.lv/?p=4125 apēdīs un vēl piparus uzbērs virsū kā tautas nodevējam, bet tādi mums pēdējā laikā ir daudz http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=341840:tests-latvijas-nodevjiem&Itemid=93. Bišķi piparu t.i. ekonomikas - http://www.economonitor.com/rebeccawilder/2012/02/21/does-latvia-give-us-any-clues/ jau tāpat tiek. Lai pabeigtu to visu uz veselīgas nots – tad arī UK reformas šajā jomā - http://www.reform.co.uk/resources/0000/0364/Healthy_competition.pdf 
a