pirmdiena, 2013. gada 14. janvāris

Bebru un kameņu ekonomika





Daži vārdi par ekosistēmām, bioloģisko daudzveidību un citām lietām, kas grozās ap un par ekonomiku (apakšā sapratīsiet kāpēc). Neesmu pārteicies, jo nekas neveicina labāk procesu sapratne kā stāsts par, mežacūkām,sivēntiņiem, stirniņām, vilkiem, bebriem un neredzamajām rokām, kuras īstenībā nav neredzamas (tas jau lēnām pāriet briesmu stāstu kategorijā). Bet jā paskatās no citas puse, tad vareni uzjautrina dažādu makroekonomisko modeļu eksistence un ticība tamiem, bet liekas, ka tas vairāk ir jautājums par pasaules mīstisko uztveri, aizturi un cipara svēta pielūgšanu.  Iespējams ka kādam ir vēlēšanas pašam tos salikt uz galdiņa, tad to jau var darīt, bet paredzēt pasaules galu vai strauju ekonomikas izaugsmi (kas faktiski ir viens un tas pats) ar tiem būs apgrūtināti, visi saka ka līdz galam ir tālu un dzīve iet uz augšu.
 
Šo mēnesi ievadīja interesantums no McKinsey, kur melns un balta ir pateikts – jo lielāka dažādība valda kompāniju CEO līmenī (augstākās vadības 25%), jo tev būs lielāki ienākumi un lielākas adaptācijas spējas ekonomiskās dzīves stratēģiskiem izaicinājumiem. Ko tas nozīmē – tikai to ka, labāku atbilstību un sasniegumu demonstrēs tās pārvaldes institūcijas, kurās nebūs viena veida speciālisti, bet būs dažādu jomu speciālisti iekšā. Atgriežoties pie publicētā - http://whynationsfail.com/blog/2012/5/9/what-really-happened-during-the-neolithic-revolution.html
 

Ekonomikas attīstības laukā parādās visādas interesanta idejas, piemēram, un tad sanāk ka ja Tev nav lemta attīstība tad arī nav un nav lemts – visas problēmas varēsim norakstīt uz mūsu ģenētisko kodu ;-). No otras puses tikpat vilinoša pasākums ir uzvedības ekonomika , jo mūsu rīcība nebūt nav tik racionāla un saprātīga, kā to paredz eksaktie makroekonomikas modeļi. Nu negribas man pirkt Dosju un viss. 

Ir arī šāda ekonomika – izzinošā. Mokošā bezdarba vadīts iemēģināju Googlā visvisādus vārdu savienojumus ar ekonomika – nu pagaidām vēl nav izdevies atrasts tādu kas neparadītos meklētājā, interesantākā protams ir bebru ekonomika ;-) un kāpēc nevar būt arī kameņu ekonomika. Vārdu sakot izvēlamies mums tīkamo zvēra vārdu un ieliekam meklētājā – pārsteigumus garantēju. Frīku ekonomiku nepieminu, kas gan to nezin.

Un tagad nopietnākas lietas – ir iznācies NAP melnraksts un interesanti par tekošā konta nozīmi attīstības procesā. Tur mani iepriecināja nūdeļgrafikas, smuki no estētiskā skatu punkta.